Najčešće postavljana pitanja

Psiholog je osoba koja vašem detetu i vama može pružiti pomoć i savetodavnu podršku još dok je dete malo. Ukoliko vam pedijatar, tokom redovnih pregleda vaše bebe, sugeriše ili ukoliko sami primetite da postoje određena razvojna odstupanja i da se vaša beba ne razvija u skladu sa svojim uzrastom, možete se javiti psihologu koji vam može pomoći tako što će sprovesti dijagnostiku uz primenu odgovarajućeg testa i na osnovu rezultata vam reći da li postoji razvojno odstupanje i u okviru koje razvojne oblasti se javlja. Nakon toga, psiholog vam može pomoći u izradi programa stimulacije psihomotornog razvoja ili vas dalje uputiti kod odgovarajućih stručnjaka u zavisnosti od toga u okviru koje razvojne oblasti se javlja razvojno odstupanje. 

Takođe, trebalo bi se obratiti za stručnu psihološku pomoć ukoliko primetite sledeće:

  • dete se teško uklapa u svoje socijalno okruženje;
  • ima problem u komunikaciji sa svojim vršnjacima;
  • agresivno je i ima problem sa kontrolom besa;
  • ispoljava promene u načinu funkcionisanja usled neke trenutne krize koja može biti izazvana rođenjem drugog deteta, gubitkom voljene osobe ili razvoda roditelja;
  • ima problem sa školskim postignućem;
  • odbija da ide u školu i obavlja svoje redovne obaveze;
  • ispoljava određene strahove;
  • ima nisko samopoštovanje i samopouzdanje.

Ukoliko vas nešto brine u slučaju funkcionisanja vašeg deteta, ne čekajte, obratite se za pomoć. Uz prikupljanje neophodnih anamnestičkih podataka i skladu sa procenom koja se vrši odgovarajućim dijagnostičkim instrumentima određuje se intervencija koja će se sprovesti kako bi se poboljšao način funkcionisanja vašeg deteta.

Svako dete je individua za sebe kao i sredina i porodična dinamika u kojoj živi i raste. Ne postoji tačan i precizan odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi od toga koja je vrsta problema u pitanju, kakvo je dete, kako prihvata saradnju, koliko su članovi porodice, kao najvažnija karika, uključeni i spremni da pomognu u rešavanju detetovog problema. Rad na problemu psihičke prirode je proces, potrebno je strpljenje, saradljivost i doslednost u primeni saveta ukoliko želite da do vidljivih rezultata i promena dođe.

Kada kontaktirate psihologa tada sa njim dogovarate da li ćete prvi razgovor obaviti uživo, u njegovom radnom ambijentu ili ćete obaviti razgovor putem dostupnih aplikacija za razmenu poruka i video poziva putem interneta. Prvi susret uglavnom izgleda ovako:

Preporuka je da se prvi razgovor obavlja sa roditeljima, bez prisustva deteta. Roditelji bi tada trebalo da kažu psihologu šta ih konkretno muči u vezi njihovog deteta kao i to šta bi voleli da se promeni u načinu njegovog funkcionisanja. Obavlja se intervju tokom kog psiholog postavlja pitanja roditeljima koja su važna za celokupno sagledavanje detetovog problema.

Zatim psiholog, tokom vođenog intervjua, postavlja pitanja roditeljima o prošlim događajima (toku trudnoće, porođaju, kako je bebin dolazak na svet uticao na porodičnu dinamiku, hranjenju, spavanju, kada je dete prohodalo, progovorilo i sl.). sledeći put dolaze zajedno sa detetom kod psihologa kako bi se uradila psihološka procena.

Imate li još pitanja?

Prijavite se za newsletter

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.