O blogu

Dragi moji,

Dobrodošli na blog koji se bavi relevantnim i zanimljivim temama iz oblasti psihologije deteta.

Nastao je kao produkt mog velikog interesovanja i ogromne ljubavi prema dečijem razvoju i inspirisan je mojim ličnim iskustvom u ulozi majke kao i iskustvom u dugogodišnjem radu sa decom. 

Namenjen je svima onima koji žele da saznaju kako teče dečiji razvoj od najranijeg prenatalnog perioda pa sve do adolescentnog doba. Pisaću kako najranija iskustva utiču na kasnije formiranje partnerskih i drugih interpersonalnih odnosa u životu. Biće reči o dečijoj igri, razvoju agresivnosti i brojnim izazovima koji se javljaju na putu odrastanja jednog deteta. Sve navedeno je samo delić onoga što vas očekuje. 

Volela bih da na ovom mestu roditelji pronađu inspiraciju i alat kako da tumače pojedine razvojne faze deteta i da, u skladu sa tim tumačenjima, odgovore na adekvatan način. Volela bih da nauče kako da sačuvaju sebe i budu nežni prema sebi, jer su oni ključne figure u procesu oblikovanja mentalnog razvoja deteta i imaju na njega ozbiljan, dalekosežan uticaj. 

Za svako vaše pitanje biću u potpunosti na raspolaganju.

Takođe, blog je posvećen i mojim kolegama psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, defektolozima, studentima i svima onima koji su iz čiste radoznalosti pristupili čitanju bloga. Bila bih jako srećna kada bi na ovom mestu mogli da pronađete informacije, ideje, smernice i praktične savete koje biste mogli sa lakoćom da primenite u svakodnevnom životu i radu sa decom. 

Prijavite se za newsletter

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ko sam ja?

Dragi moji,

jako sam srećna što se nalazite upravo na ovom mestu i što imam priliku da vam se predstavim.

Zovem se Anđelka. Večito dete i nepopravljivi optimista.

Po zanimanju sam master psiholog.

Osnovne i master studije sam završile na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Kao student završnih godina bila sam volonterski angažovana na različitim poljima – volonterski sam radila sa decom sa razvojnim smetnjama, držala sam edukativne radionice učenicima završnih godina beogradskih srednjih škola o profesionalnoj orijentaciji, radila sam na istraživanju kvaliteta života i samoodređenja osoba sa intelektualnim smetnjama u zavisnosti od njihovog oblika stanovanja.

2013. godine sam se, nakon godinu i po dana volontiranja i godinu dana pripravničkog staža, zaposlila u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, na mestu psihologa. Tamo sam radila do jula 2021. godine. Radila sam posao koji sam beskrajno volela i u kome sam beskrajno uživala. Ukratko, bavila sam se decom, praćenjem njihovog razvoja, razvojnim odstupanjima, dijagnostikom, izradom programa stimulacije, savetovanjem i saradnjom sa roditeljima.

Pored radnog angažovanja, završila sam napredni nivo iz Racionalno emocionalno i kognitivno bihejvioralne terapije. Cilj mi je da postanem licencirani psihoterapeut, a do tog cilja me deli još završni nivo edukacije u ovoj oblasti. Takođe, završila sam i osnovni i napredni nivo edukacije iz RE&KBT-a za decu i adolescente. 

Nedavno sam postala deo tima stručnjaka koji se bave psihoterapijskim radom sa decom. Reč je o Centru za dečiju psihoterapiju „Priča o vili“ i na moje ogromno zadovoljstvo i sreću, radiću u divnom okruženju, sa divnim osobama koje se bave pružanjem podrške i pomoći deci i njihovim porodicama. 

Moj moto je čovek se uči dok je živ.

Smatram da ulaganjem u obrazovanje i konstantnim učenjem i radom na sebi možemo ostvariti unutrašnji mir i zadovoljstvo. 

U skladu sa tim uverenjem, stalno sam u potrazi za dodatnim vrstama edukacije, literaturom i istraživanjima koja prate aktuelne tokove i dešavanja u okviru oblasti kojom se bavim. 

Ovo su samo neke od edukacija i seminara koje sam pohađala:

 • Neuropsihološka dijagnostika dece sa neurorazvojnim problemima
 • Obuka za primenu i interpretaciju NEO inventara ličnosti
 • Attachment Centered Play Therapy
 • Afektivna vezanost u institucionalnom okruženju
 • Razvojna slagalica
 • Značajni drugi
 • Trauma i praktične implikacije u radu sa traumatizovanim osobama
 • Organizovanje učenja kao važnog segmenta u oblasti vaspitno-obrazovnog rada
 • Način i preduslovi uspešne komunikacije
  Itd.

Pored profesionalne uloge imam još dve, meni najvažnije životne uloge, a to su uloga supruge i uloga majke. Majka sam dve devojčice, a suprug i ja smo u ljubavi još iz školskih dana. Trenutno su oni, moja porodica, najveći izvor podrške, motivacije, ljubavi i snage za sve što u životu radim. Bez njih, moj profesionalni rad i angažovanje, ne bi bili kompletni i dovoljno smisleni.

U slobodno vreme volim puno da čitam, da provodim vreme sa dragim ljudima, slušam muziku, sanjarim, kuvam, igram se sa decom.

Prijavite se za newsletter

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.