Stimulacija bebinog čula vida

Piše: Anđelka Đorđević

Piše: Anđelka Đorđević

Kako možemo da podstaknemo razvoj bebinog vida?

Kada pogledate vašu novorođenu bebu, verovatno pomislite da ona samo pasivno leži i ne radi ništa, međutim, budite sigurni da ona uči neprestano. Ono što mi možemo da uradimo to je da bebi omogućimo okolinu bogatu odgovarajućim vizuelnim sadržajima. Istraživanja su pokazala da takva okolina dovodi do poboljšanja vizuelnog iskustva i oštrine bebinog vida.

Sigurno je da mnoge korisne stvari za bebin vid, u toku svakodnevne nege i igre vi i činite,

ali verujem da neće škoditi da pročitate nekoliko saveta o tome na koje još načine možete stimulisati vid vaše bebe.

Aktivnosti pogodne za stimulisanje bebinog čula vida

1. U toku igre sa vašom bebom upotrebite igračke pojačanog kontrasta poput ovih na slici. Verujte mi, bebe prosto obožavaju prugice i, pored toga, što će im privući pažnju, opažanje kontrasta je dobro za razvoj oštrine, fokusa, i njihove koncentracije.

2. Dok beba leži na leđima ili dok je u položaju na stomaku možete ispred nje postaviti slike sa izraženim kontrastima. Bebe naročito vole da posmatraju slike na kojima je prikazan ljudski lik sa otvorenim očima i direktnim pogledom.

3. Pre nego što mama uzme bebu u naručje ili je nasloni na svoja kolena kako bi sa njom imala direktnu interakciju, licem u lice, može na svoje usne da namaže ruž (crvene, ljubičaste, crne boje), da našminka oči ili nacrta olovkom tačku na nekom delu svog lica. Ovako naglašene crte lica vrlo stimulativno deluju na bebino čulo vida. Videćete, beba će vas pomno posmatrati, vežbaće svoj fokus i oštrinu. Naravno, u toku ove aktivnosti važno je i da komunicirate sa vašom bebom, da joj pričate, pevate, smešite joj se.

4. Igra sa svakodnevnim predmetima – postaviti na belu podlogu dve crvene kocke (jednu veliku i jednu malu) i dve žute kocke (takođe, jednu veliku i jednu malu). Potrebno je da beba bude u položaju na stomaku kako bi mogla da posmatra ove kocke dok su postavljene na beloj podlozi. Kao podloga vam može poslužiti beli čaršaf, samo je važno da bude postavljen na tvrdoj podlozi (na pod recimo), nikako na mekani krevet ili mekani dušek. Tokom igre možete kocke, jednu po jednu, približavati, udaljavati, stavljati jednu na drugu, kombinovati malu crvenu sa velikom žutom kockom itd. Budite maštoviti i kreativni, zabavite se.

5. Kada je beba malo starija i kada može samostalno i stabilno sedi, kao igračku možete koristiti drvenu tablu sa umetaljkama različitog oblika i različitih boja.

6. Uvek dobrodošla i korisna igra je igra sa loptom, u ovom slučaju crno-bele boje (obima oko 30 cm). Dok je beba mala (2-3 meseca) možete koristiti loptu tako što ćete je pomerati vertikalno i horizontalno u bebinom vidnom polju. Takođe, kada je beba u položaju na stomaku, loptu možete postaviti ispred nje da je, za početak, posmatra, a kasnije će pokušati i da dosegne do nje. Ili, sa starijom bebom od 6 meseci, koja samostalno i stabilno sedi, možete pokušati međusobno dodavanje ili jednostavno kotrljanje lopte kako bi beba vizuelno mogla da isprati putanju njenog kretanja.

7. Upotreba balona (balon pričvrstiti za bebin krevetac ili vezati oko njene ruke). Pored toga što posmatra, beba pokretima ruke pomera balon i uspostavlja uzročnu vezu između pokreta rukom i balona koji se kreće.

Nadam se da vam je sadržaj ovog teksta bio koristan i da ćete neka saznanja primeniti u svakodnevnoj igri sa vašom bebom.

Do sledećeg čitanja puno vas pozdravlja,
vaša Anđelka

Podelite prilog sa prijateljima

Želite li još zanimljivog sadržaja?

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prijavite se za newsletter

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.