Vreme provedeno na stomaku – višestruke koristi za vašu bebu

Piše: Anđelka Đorđević

Piše: Anđelka Đorđević

Po bebinom rođenju, kao roditelji, suočeni smo sa mnogim dilemama i pitanjima. Često se pitamo, preslišavamo, proveravamo svoje postupke, tražimo savete i preporuke šta činiti, a da je najbolje za bebino zdravlje i njen celokupan razvoj.

Od mnogobrojnih korisnih saveta koje ste dobili sigurno da je jedan među njima bio i važnost promene položaja bebinog tela i važnost njenog boravka na stomaku.

Kada ovako napišemo, bebin boravak na stomaku, deluje vrlo jednostavno i za razumeti i za izvesti, zar ne?

Međutim, često roditelji mogu biti u dilemi i sebi postavljati sledeća pitanja:

 • kada bebu treba da okrenem na stomak, kada spava ili kada je budna?
 • zašto je uopšte taj položaj važan?
 • moja beba negoduje, plače, a čim se tako ponaša verovatno joj ovaj položaj ne odgovara i to nije za nju dobro

Ovim tekstom ću pokušati da odgovorim na navedena pitanja i dileme i da objasnim zbog čega je važno da beba određeni deo dana provede na stomaku.

Kada bebu stavljati na stomak?

To treba raditi isključivo kada je beba budna, suva, sita, dobro raspoložena. Možete početi čim beba izađe iz porodilišta tako što ćete je, nakon svake promene pelene, stavljati okrenutu na stomak u trajanju od jedne minute.

Kako beba bude rasla tako bi bilo korisno postepeno povećavati broj minuta koji će provesti u položaju na stomaku. Cilj je da vreme provođenja na stomaku bude 60-80 minuta, ali ne odjednom, već na dnevnom nivou, podeljeno na više kraćih vremenskih intervala (više puta u toku dana, 4-5 puta, beba provodi na stomaku u budnom stanju 15-20 minuta). Veoma je važno da podloga na kojoj beba bude ležala bude ravna i tvrda. Takođe, važno je istaći da će beba imati koristi i ako manje, od predloženog, vremena provede na stomaku.

Koje koristi ima beba od provođenja vremena na stomaku?

Vreme koje beba provede na stomaku u budnom stanju višestruko je korisno za njen razvoj. Čak se pokazalo da se kod beba, koje ne provode dovoljno vremena na stomaku, javljaju određena motorička kašnjenja.

A kao što smo rekli, koristi su višestruke i imaju dugoročne pozitivne efekte na bebino zdravlje i razvoj, a one su:

 1. sprečavanje pojave plagiocefalije (blaži deformitet glave u vidu ulegnuća). Iako je preporuka da bebe spavaju na leđima, trebalo bi da deo dana kada su budne provode na stomaku
 2. povećava se bebina svest o njenom sopstvenom telu u prostoru
 3. stimuliše se percepcija dubine
 4. poboljšava se koordinacija oko-ruka kroz aktivno istraživanje onoga što je okružuje
 5. poboljšava se ravnoteža tela – beba vežba održavanje ravnoteže prebacujući težinu tela sa jedne na drugu stranu
 6. jačaju mišići – vratni mišići koji su važni za kontrolu glave, mišići leđa i trupa, mišići ruku i nogu
 7. sprečavanje pojave tortikolisa (atipičan položaj glave i vrata) što može, dalje, zahtevati fizikalnu terapiju
 8. pozitivan uticaj na stomak – u određenoj meri se vrši pritisak na probavni trakt i pomaže probavi, jer se oslobađa višak vazduha u crevima
 9. poboljšavanje procesa saznavanja – u ovom položaju bebe imaju priliku da iz drugačije perspektive opažaju svet koji ih okružuje i bivaju podstaknute na aktivnije istraživanje

Da li ste razmišljali da položaj na stomaku može biti dobar početak za sve kasnije razvojne veštine poput sedenja, hvatanja, jedenja, puzanja, hodanja.

Zvuči malo neverovatno, ali je istinito. Naime, svim ovim veštinama je zajednička jedna stvar, a to su snažni mišići tela i to prednje strane tela, a beba ih jača tako što se, tokom boravka na stomaku, odupire snažnoj sili gravitacije. Bebe koje ne provode dovoljno vremena na stomaku često imaju kašnjenja na planu govora, hvatanja, puzanja i hodanja.

Šta raditi ukoliko se beba buni i ne želi da provodi vreme na stomaku?

U početku, veliki broj beba ne voli da boravi na stomaku. Svoje negodovanje izražavaju putem plača ili kmečanjem. Naravno, u takvim momentima bebu treba okrenuti na leđa ili je uzeti u naručje i utešiti je. Uslovi koji treba da budu zadovoljeni da bismo bebu stavili da leži na stomaku, ako ste upamtili informacije sa početka, jesu da je beba suva, sita i odmorna. Ukoliko se i pored zadovoljenih uslova beba buni predlažem da probate neki od sledećih načina:

1. Bebin stomak na vašim grudima

Lezite, ravno ili sa gornjim delom tela oslonjenim na jastuk. Dok ste vi u poluležećem položaju, stavite bebu na stomak na vaše grudi. Pričajte, pevajte, pogled na vaš lik će biti bebina najveća motivacija da podigne glavu.

2. Beba na vašem krilu

Okrenite bebu na stomak i tako je stavite da leži na vašem krilu dok je pridržavate jednom rukom i nežno tapšete po leđima. Drugom rukom možete držati neku igračku u bebinom direktnom vidnom polju, čije gledanje bi moglo da je stimuliše kako bi se što duže zadržala u tom položaju.

3. Vaša ruka i šaka ispod bebinog stomaka

Koristite vašu ruku i šaku kako biste držali i podupreli bebine grudi i stomak. U tom položaju je možete njihati, nositi, a beba se oseća sigurno, jer se nalazi u vašoj neposrednoj blizini.

4. Ležanje na boku

Ovaj položaj vam može biti zamena za položaj na stomaku. Stavite bebu na bok, sa ispruženim rukama ispred sebe i duž leđa i glave joj postavite urolan peškir ili ćebe. Svaki put možete promeniti stranu tela na kojoj leži kako bi beba dobila priliku da koristi mišiće obe strane tela. Lezite ispred nje, tako da može da vas vidi i, naravno, što više joj se smejte, pričajte, pevajte, obraćajte joj se.

5. Vežba sa pilates loptom

Ukoliko imate pilates loptu, bebu možete staviti tako da je na stomaku, da leži na lopti, a zatim možete loptu lagano pomerati napred-nazad ili u stranu, dok sve vreme pridržavate rukama vašu bebu.

Predlažem da, ukoliko niste sigurni kako da izvedete ove položaje sa vašom bebom, slobodno mi pišete.

Nadam se da ste ovim putem saznali neke korisne stvari i da ćete ih primenjivati tokom igre i uživanja sa vašom bebom.

Do sledećeg čitanja puno vas pozdravlja,
vaša Anđelka

Podelite prilog sa prijateljima

Želite li još zanimljivog sadržaja?

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prijavite se za newsletter

Ukoliko biste voleli da na vašu e-mail adresu dobijate najnovije, zanimljive i korisne sadržaje na temu dečije psihologije, molim vas da se prijavite.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.